Prova på livet som samhällsbyggare
PE är ett av Sveriges ledande konsultbolag med fokus på byggnader och deras närmiljö. Tillsammans med en representant från PEs ledningsgrupp är du samhällsbyggare under en dag och har möjlighet att knyta värdefulla kontakter för framtiden. Erbjudandet vänder sig till studenter som läser till högskole- eller civilingenjör och bor i Stockholm eller Göteborg. Ni kommer bland annat beröra ämnen som ledarskap, affärsmannaskap och hur vi tillsammans formar ett hållbart samhälle. Nedan kan du läsa om Anna och Emmies upplevelse när de fick förmånen att vara samhällsbyggare under en dag.
Ansökan till Samhällsbyggare för en dag öppnar under 2025.
Full fart under en dag som samhällsbyggare
Anna Dalström och Emmie Kjellström är två ingenjörsstudenter på KTH som provade på att vara samhällsbyggare för en dag tillsammans med PEs dåvarande vd Helena Hed. Här berättar de om dagen och delar med sig av sina tankar om vad som är viktigt för att arbeta med hållbar samhällsutveckling.
Bildtext: Helena Hed tillsammans med Anna Dalström och Emmie Kjellström på ett av PEs kontor i Stockholm.
Hej Anna och Emmie! Vad var det som lockade er till att bli samhällsbyggare för en dag?
– Det var för att få en bättre insikt i PE som företag, vad en vd gör om dagarna och hur det kan vara när jag själv snart kommer ut i arbetslivet, säger Emmie.
– Jag ville få möta personer i olika roller för att höra vilka vägar de har tagit i yrkeslivet och vad de tycker om att vara samhällsbyggare. Sedan ville jag ställa frågor till Helena om hennes tankar och väg till att bli vd, och vad hon har för tips för att vara en bra ledare, säger Anna.
Vad fick ni göra under dagen?
– Vi började dagen med ett varmt välkomnande och frukost ute på takterrassen på PEs kontor på Kungsholmen i Stockholm. Då fick vi även träffa fler medarbetare på PE. Vi träffade sedan Helenas unga mentor Aynur på PE, det var roligt att få höra om hennes tid efter examen och om hennes karriärresa, säger Anna.
– Därefter besökte vi kontoret på Norrmalm och där bytte vi om till skyddsskor och varseljackor för att, tillsammans med fler medarbetare, få besöka tre av PEs spännande projekt. Först besökte vi Norra Latin som byggs om till skola, sedan Gants nya flaggbutik och slutligen källaren på Svenskt tenn för att titta på en sänkning av golvet där. Det var väldigt kul och lärorikt att få höra om arbetet med projekten, säger Emmie.
Anna fortsätter: Efter en lunch på stan tog vi oss tillbaka till kontoret där Helena höll en digital pratstund som livesändes till alla medarbetare. Därefter samlades vi för att summera dagen tillsammans.
Hur var det att hänga med Helena under en dag?
– Det var superkul! Det var en energifylld dag med många möten med kunniga medarbetare och personer i branschen. Helena har en otrolig förmåga att se alla människor och vara intresserad av att lära sig mer. Några tips som jag tar med mig från henne är att se människan och att alla är bra på olika saker, och att inte ha för bråttom i karriären, säger Anna.
– Ja, Helena tryckte på vikten av att se individerna och inte bara ett bolags siffror, men också att verkligen jobba med något som vi finner är roligt. Hon pratade även om att kulturen inte sitter i väggarna utan skapas av medarbetarna och att man på så sätt har en stor möjlighet att påverka den genom att bidra med en positiv energi. Vi hade en väldigt härlig dag tillsammans, säger Emmie.
Vad fick ni för intryck av PE?
– Jag fick en bra bild av PE. Det har skapats en företagskultur där medarbetarna trivs och tillåts att utvecklas. Alla vi mötte under dagen bemötte oss med stor nyfikenhet och svarade gladeligen på frågor, säger Emmie.
– Ja verkligen, PE verkar vara ett familjärt företag med många kunniga medarbetare som brinner för sina områden – ett företag som vill framåt och fortsätta utvecklas tillsammans, säger Anna.
Vad tycker ni är viktigt att jobba med för att skapa ett hållbart samhälle?
– Att kombinera alla delarna av hållbarhet, ekologisk, social och ekonomisk, för att allt ska fungera i symbios, även om mitt hjärta slår lite extra för den ekologiska, säger Emmie, och Anna fyller i:
– Och att helheten måste fungera för att samhället ska byggas upp trivsamt med rätt funktioner. Alla parter behövs och ett bra samarbete är viktigt.
Vad skulle ni vilja jobba med efter att ha tagit examen?
– Jag är taggad på att komma ut i yrkeslivet för att lära mig massor av nya saker. Efter en dag med Helena så inser jag hur viktigt det är att skapa ett bra team för att tillsammans röra sig framåt, säger Anna.
– Jag skulle gärna vilja arbeta med dagvatten- och skyfallsfrågor i urbana miljöer. Utöver det tycker jag det strategiska med att ta fram grönplaner eller miljökonsekvensbeskrivningar är spännande. Just nu är jag verkligen taggad på att börja jobba och hitta det jag finner är extra kul, säger Emmie.
Vad tar ni med er från dagen?
– Samhällsbyggnad är en otroligt rolig och spännande bransch där alla olika parter behövs och är viktiga för att utvecklingen ska gå framåt. Sedan tar jag också med mig att det är bra att besöka projekten på plats för att få en större förståelse för hur det som man jobbar med blir i verkligheten, säger Anna.
– Jag tar med mig att det sker en stor samverkan över fler kompetensområden när vi bygger våra samhällen. Det gäller också att vara innovativ och ha ett öppet sinne när man arbetar i projekt för det kan dyka upp oväntade problem och andra förutsättningar längs vägen, avslutar Emmie.
Tack för pratstunden Anna och Emmie!