"Kunden får ett bra projekt när vi tar ansvar för varandra"
Tommy Ljungqvist har inom PE Teknik & Arkitektur gjort en resa från att själv konstruera elinstallationer till gruppchef och uppdragsledare. Samtidigt har verksamheten gått från en liten organisation med 25 specialister till en del av ett multidisciplinärt börsbolag som är med och formar morgondagens samhälle.
År 2010 började Tommy Ljungqvist på K-Konsult Elmiljö, ett bolag med runt 25 elkonsulter. Då hade han, efter att ha inlett arbetslivet som elinstallatör, vidareutbildat sig till ingenjör för att kunna börja arbeta med elkonstruktion. PE förvärvade 2012 K-Konsult Elmiljö och sedan dess har Tommy Ljungqvist utvecklats till ledare. Som gruppchef lägger han numera sitt fokus mer på medarbetarna än på ritningar och konstruktioner, även om han fortfarande är med och driver, granskar och kvalitetssäkrar uppdragen.
Hur ser du på utvecklingen av PE under din tid på bolaget?
– Det har hänt så mycket sedan jag började. Förändringarna har öppnat en massa möjligheter att vara delaktig i roligt arbete även utanför våra uppdrag. Som till exempel bytet från varumärket K-Konsult till PE, samlokaliseringen med andra inom bolaget eller arbetet med att hitta fram till gemensamma processer. Att vara med i alla de här förändringsprocesserna har varit kul. I ett mindre bolag finns en given struktur och man får inte samma möjlighet att lära av andra som när flera verksamheter sammanförs till något nytt.
Och din egen resa inom PE?
– När jag började så tyckte jag att det var superroligt att jobba med teknik. Men under resans gång har jag byggt upp en ny roll, där jag jobbar mer med människor som ledare i arbetsgrupper. Det har varit en gradvis förändring där jag fått utökat ansvar och märkt att jag gillar det. Jag har haft bra chefer och ledare runtomkring mig som alltid låtit mig prova på nya saker, samtidigt som de funnits där för att backa upp mig. Jag har vågat prova eftersom jag vetat att jag aldrig skulle behöva känna mig ensam.
Vad gör du på dina arbetsdagar?
– Numera handlar det mycket om dialog med människor och att få samarbetet och samverkan i arbetsgrupper att fungera. Jag håller i möten, kontrollerar utfört arbete och försöker vara den ledare jag själv har och har haft. I min roll som uppdragsledare är jag i och för sig väldigt operativ, men mitt jobb handlar mer om att granska arbetet, stötta medarbetarna och finnas där för dem i projektet. Jag ser till att vi är på rätt väg, helt enkelt. Det är ganska långt ifrån att sitta själv med ritningar och beskrivningar. Fast det roligaste jag vet på jobbet är att hjälpa medarbetare utvecklas, så jag trivs väldigt bra med min roll. Och det är när man tycker att det man gör är roligt som man blir bra på det!
Hur är man en bra chef?
– För mig handlar det om att lägga sitt fokus på medarbetarna. Som ledare måste du ta dig tid att prata med dem och reflektera över vilka arbetsuppgifter som utvecklar dem i vägen de vill ta. Sedan gäller det att vara vaken för det som händer i den praktiska vardagen. Beläggningen med arbetsuppgifter måste hållas på en nivå så att alla hinner med och mår bra. Dessutom gäller det att kontinuerligt arbeta med att bygga en gemensam kultur inom såväl företaget som projektgruppen.
Vad får dig att stanna kvar på PE?
– Det jag tycker är viktigast är att företaget har tydliga värderingar och en tydlig vision som linjerar med mina egna. Och vi jobbar hårt för att leva upp till dem. PE är med och bidrar till ett bra samhälle. Vi har också en högsta ledning som känns långsiktig och genuin i sitt ledarskap och vår kultur präglas av att vi tar ansvar inte bara för kvaliteten i det vi gör för våra kunder, utan också för varandra. När det behövs är din kollega alltid redo att rycka in och hjälpa till. En nyckel här är att jobba nära ihop, så att man vågar säga när det uppstår problem av något slag. De positiva effekterna sprider sig dessutom vidare till kunden som får ett bra projekt när vi tar ansvar för varandra.
När känner du att du gör störst skillnad för kunderna?
– Att se till att vi genomför bra elprojekteringsuppdrag är närmast något av en hygienfaktor. Det är ju därför kunderna ens vänder sig till oss. Jag tror att jag gör störst skillnad när jag lyckas bidra positivt till kulturen i projektet på ett sätt som kommer alla som jobbar i det till del. Min grupp har byggt upp en massa kompetens och erfarenhet som vi kan bidra med även utanför det som handlar specifikt om el. Det ger kunderna en bättre helhet.
Finns det något färskt projekt som du är särskilt stolt över?
– Vi håller just nu på att avsluta ett projekt med väldig avancerade el-/teleanläggningar i en brandstation. När jag skulle kontrollera projekteringen var den så sjukt bra gjord att jag kände mig väldigt stolt över mina medarbetare. För mig återspeglar det hur duktiga vi varit på att förädla varandra och vår produkt över åren och hur vi samlar på oss en massa kunskap och erfarenhet hela tiden. Vi fick beröm även från kunden i fråga som sa att det var första gången han inte hade några anmärkningar alls på handlingarna, och hur nöjd han var med produkten.
Fakta om Tommy Ljungqvist
Titel: Gruppchef och uppdragsledare, El, Tele & Säkerhet, Stockholm Marievik.
På PE sedan: 2010 (först på K-Konsult Elmiljö, förvärvat 2012).
Ålder: 35 år.
Familj: Hustru och två barn.
Bor i: Mariefred.
Fritidsintressen: Tränar, spelar gitarr och umgås med familjen. Också nybliven ledare för femårige sonens fotbollslag – superroligt och ett bra sätt att utveckla ett tydligt ledarskap!