”Här på PE är det öppet för alla att utvecklas”
Sedan 2021 jobbar Stephanie Angeraini som energi- och miljökonsult på PE Teknik & Arkitekturs Malmökontor. Hon trivs mycket bra med de möjligheter att utvecklas hon har fått på PE som gjort att hon kunnat axla rollen som huvudsamordnare för hälsocertifieringssystemen WELL samt LEED O+M i flera projekt.
Stephanie Angeraini kommer ursprungligen från Indonesien där hon utbildade sig till arkitekt och även jobbade som sådan i ett par år, med både bostäder och rekreationsdesign. Sverige var ett land hon främst kände till genom popmusik innan hon flyttade hit 2014.
Hur kom det sig att du flyttade till Sverige och blev kvar?
– Min mamma är indonesisk, min pappa är brittisk och min styvfar tysk, så under min uppväxt var jag på många sommarsemestrar i Europa. Jag hade länge tänkt på att läsa vidare i Europa och jobba här i ett par år. Sverige hade jag aldrig besökt, men jag hade ändå en relation till landet eftersom jag gillade svensk indiepop som The Cardigans och The Radio Dept. Så fick jag höra att det fanns ett masterprogram inom energieffektiv byggnadsdesign vid Lunds tekniska högskola. Det gjorde mig nyfiken och jag sökte och kom in. Under den tvååriga utbildningen träffade jag min man och de där några åren blev längre än tänkt. Nu har vi en fyraårig dotter som jag pratar svenska med! Även om jag kan sakna mycket från Indonesien så känner jag mig mer svensk än indonesisk när vi reser dit numera.
Och du fick jobb i Sverige efter utbildningen?
– Ja, energieffektivitet hade blivit viktigt på marknaden så min typ av kompetens var efterfrågad. Redan som student blev jag timanställd på en arkitektbyrå i Malmö och började sedan på heltid som miljöspecialist där efter min examen. Utbildningen, som är förlagd till Helsingborg, är väldigt bra och riktar sig till både arkitekter och ingenjörer.
Vad lockade dig till PE?
– Innan jag började på PE jobbade jag mycket med dagsljus. Eftersom jag var bra på det så hamnade jag lite i ett fack. Jag jobbade nästan bara med dagsljussimuleringar men kände att jag ville utvecklas och få en mer generell roll som miljösamordnare och arbeta närmare med kunder. Den chansen kunde jag få på PE och det var ett viktigt skäl för att jag började här 2021 efter min mammaledighet.
Levde PE upp till förväntningarna?
– Ja, verkligen. I ett stort projekt fick jag snabbt ta över som huvudsamordnare inom WELL, en påbyggnadscertifiering inom hälsa och välmående avsedd för nya byggnader som också ska miljöcertifieras enligt något av de stora systemen som Miljöbyggnad, LEED eller BREEAM. Detta är precis de frågor jag brinner för och sedan jag började på PE har jag snabbt fått lära mig oerhört mycket och utvecklats inom ledarskap och kommunikation.
– Här på PE är det öppet för alla att utvecklas. Eftersom jag levererade bra fick jag förtroende att ta eget ansvar och kunde växa. Nu är jag uppdragsledare i mina egna uppdrag. Här fastnar du inte i utvecklingen om du bara har rätt motivation, tror på dig själv och har förtroende från din chef. Dessutom har jag bra kollegor i min grupp som samarbetar förtroendefullt i en transparent anda.
Hur ser din arbetsdag ut?
– När jag jobbar med WELL är det en lång process med olika faser, så det kan skilja sig mycket åt. Det börjar i designen och går vidare till preliminär certifiering och till sist slutcertifiering av den färdiga byggnaden. Tempot är särskilt högt i början, med många avstämningar med projektörer och arkitekter. Jag är kundens, det vill säga byggherrens, samordnare och säkerställer alla krav som behöver uppfyllas för en WELL-certfiering. Jag ger också råd om hur man bäst ska kunna nå upp till de poäng som behövs på olika områden i systemet. Man får många värdefulla lärdomar under resans gång och bygger upp sin kompetens inför kommande projekt.
– Jag jobbar även med certifiering inom LEED Operations and Maintenance (O+M), som handlar om befintliga byggnader. Det är en snabbare typ av uppdrag där man går igenom hur det ser ut i dag kring husets drift och underhåll för att hitta sätt att förbättra energieffektiviteten och inneklimatet för bättre upplevd miljö. Just nu håller jag dessutom på att plugga till assessor för ett annat, liknande system för befintliga byggnader som heter BREEAM In-Use.
Vad resulterar de här certifieringarna i?
– Förutom energieffektivitet så är LEED O+M ett jättebra verktyg för fastighetsägare att förbättra trivseln i sin byggnad. I certifieringen jobbar man med enkäter om upplevelsen för de som vistas i byggnaden och pratar med den tekniska förvaltaren om vilka förbättringar som går att göra.
– WELL utgår från tio olika koncept som gynnar hälsa och välmående, till exempel luftkvalitet, ljusförhållanden, akustik, termisk komfort och människors möjlighet till rörelse. Alla kriterier är vetenskapligt underbyggda och vid slutcertifieringen görs kvalitetsmätningar av tredje part för att bekräfta att byggnaden verkligen håller vad som utlovats. Och jag kan säga att man märker direkt när man går in i en WELL-certifierad byggnad att där finns ett större fokus på människorna som vistas i den än i andra jämförbara byggnader.
Vilka egenskaper behöver man för att göra ett bra jobb i din roll?
– Jag har haft turen att jobba med beställare som har den rätta viljan och projekteringsgrupper där alla är med på tåget. Det är en viktig grundförutsättning. Sedan, vad gäller personliga egenskaper, så behöver man vara modig och kunna säga vad som måste finnas på plats, samtidigt som man fortfarande behåller ett gott humör. Det ger mycket mer om man är snäll, trevlig, hjälpsam och vill samarbeta för att hitta lösningar gemensamt. Man behöver också kunna vara proaktiv och ta egna initiativ, visa att man bryr sig om projektet och vill göra sitt bästa.
Finns det projekt som du är särskilt nöjd med?
– Jag har haft glädjen att vara delaktig i flera projekt för Wihlborgs: Kvartetten och Vista i Malmöstadsdelen Hyllie och Space i Lunds nya stadsdel Science Village. Wihlborgs är verkligen ärligt engagerat i de frågor som jag själv brinner för vad gäller att bygga med miljöhänsyn och för att främja hälsa och välmående. Samma sak gäller för Castellum, som är min största kund. Jobbar man med en kund som satsar fullt ut får man de bästa förutsättningar för ett bra slutresultat och jag är jättestolt över att ha bidragit till dessa fina byggnader.
Fakta om Stephanie Angeraini:
- Titel: energi- och miljökonsult på PE i Malmö.
- Ålder: 34 år.
- På PE sedan: 2021.
- Familj: Make och en dotter på 4 år.
- Bor i: Malmö.
- Fritidsintressen: Badminton och andra racketsporter, silversmide.
- Dold talang: I Indonesien sjöng jag i ett band inspirerat av svensk indiepop, men här i Sverige har jag inte hittat rätt sammanhang för det. Bandet hette Funny Little Dream och gav ut en skiva som finns på Spotify.
Foto: Jonathan Johansson