”Jag vill inte bara ha ett spår i livet”
Jesper Andén har ett passionerat intresse för teknik och samtidigt ett starkt miljöengagemang, vilket har lett honom fram till den roll han har i dag som energi- och miljökonsult på PE och därtill sektionschef för Byggnad i Trollhättan.
En hel del av dem som jobbat lite längre på PE känner till Jesper från en tidigare deltidsroll han hade inom IT. Då var han inblandad i centralt drivna digitaliseringsprocesser och höll bland annat utbildningar för alla medarbetare på bolaget. Sedan 2022 har han dock en mer renodlad roll som uppdragsansvarig energi- och miljökonsult, även om IT-intresset fortfarande finns kvar och han gärna råddar lite med datorer om han får chansen. Under 2024 blev han sedan dessutom sektionschef med personalansvar.
Hur skulle du beskriva dig själv?
– Jag är göteborgare som i ungdomen flyttade lite norrut och bor i Vänersborg. Jag är nog en ganska brokig person som tycker om olika saker och inte bara vill ha ett spår i livet. Jag har ett utvecklat teknikintresse och vill förstå hur saker fungerar. Det har varit min drivkraft från början och det var därför jag gav mig in på datorer och blev IT-tekniker. Samtidigt har jag alltsedan barnsben haft ett starkt engagemang för miljön vilket lett fram till min nuvarande roll. Privat har mitt liv präglats mycket av att jag är fembarnsfar. Nu är alla barnen vuxna, i åldrarna 17 till 29, och bara den yngste bor hemma. All tid jag plötsligt fått fyller jag med olika teknikprojekt. Just nu renoverar jag vårt kök och vardagsrum, vilket var välbehövligt.
Hur gick det till när du gick från att konsulta inom IT till att göra det inom energi och miljö?
– Mitt miljöengagemang fick mig att 2011 hoppa av IT-konsultjobbet för att plugga kemiteknik på Chalmers, men jag hade svårt att få ihop studierna med familjelivet. Jag fick dock samma år tillfälle att istället bli fast anställd för att hantera IT halva tiden och resten av min tid vara med och utveckla ett nytt konsulterbjudande för att möta kundernas växande behov inom energi- och miljöområdet. Sedan dess har jag byggt på min kompetens med kurser och förvärvat olika relevanta behörigheter och certifikat.
Vad är dina arbetsuppgifter i dag?
– Som energi- och miljökonsult har jag många olika uppgifter. Det handlar om miljöinventering inför rivning och renovering, återbruksinventering, samordning av miljöcertifieringar inom systemen Miljöbyggnad, LEED och BREEAM, energikartläggning och -optimering, samt klimatdeklarationer av byggnader. Det jag uppskattar mest är att hjälpa kunderna att ställa om till energieffektiva och miljövänliga lösningar. Då gör jag störst skillnad för dem.
Vad är viktigt för att trivas på jobbet?
– Bra teamwork med både kollegor och kunder är mycket viktigt. När det fungerar och jag samtidigt känner att jag gör skillnad är det kul. Allra bäst är när det finns ett eget driv och genuint engagemang hos kunderna så att de själva är fokuserade och vill reda ut saker på detaljnivå. Certifieringssystemen kan ibland kännas byråkratiska och lite fyrkantiga att jobba efter, men med erfarenheten inser man att ett projekt som certifierats får bättre miljöprestanda än om det inte certifierats.
Energifrågan är viktig för många kunder just nu. Vad beror det på?
– Vi befinner oss i en spännande fas då myndigheter på både EU-nivå och i Sverige jobbar med att identifiera och ta hänsyn till våra byggnaders klimatpåverkan från vagga till grav. Klimatdeklarationer ska visa påverkan för att bygga ett hus och energibalansräkning och energideklaration visar påverkan av den energi huset drar, vilket är största delen av dess totala avtryck. Till sist finns även en påverkan vid renoveringar och när byggnaden väl rivs. Allt detta har hamnat mycket mer i fokus för både myndigheter och marknad, vilket förändrar förutsättningarna för fastighetsägare och byggherrar vad gäller deras renommé, möjligheter till fördelaktig finansiering och efterfrågan vid försäljning eller uthyrning av lokaler och bostäder.
Vad är fördelen med att vända sig till PE för hjälp med dessa bitar?
– Vi behärskar alla delar som behövs genom allt det vi gör inom projektering. Vi har arkitekter, konstruktörer, experter inom el, VVS-design och miljörådgivning, så vi kan vara en totalleverantör i projekteringen. Det är en styrka som gör det enkelt att göra rätt, särskilt om man som kund är beredd att väva in relevanta krav i tidiga skeden i projekten.
Finns det något projekt som du är särskilt nöjd med?
– I ett bra projekt som pågår just nu och drivs av mig och två andra erfarna medarbetare hjälper vi en kund kring underhållsplanering och statusbesiktningar. Här använder vi mjukvara för visualisering i syfte att identifiera och lyfta fram energianvändning och energiförbättring som en del av underhållet och hur detta är ett mervärde för kunden. Det är ett exempel på när jag kan dra nytta av all den olika slags erfarenhet som jag har förvärvat under åren för att göra skillnad för kunden och stötta dem i att uppnå sina mål på bästa sätt.
Till sist, vilken är din favoritbyggnad?
– Lego House i Billund i Danmark är otroligt fascinerande. Det är en vacker byggnad och den är fylld med miljontals legobitar att bygga med, gungor och lekytor. Jag längtar tillbaka dit, men får nog vänta lite längre innan det blir dags igen, tills mitt barnbarn blivit stort nog.
Fakta om Jesper Andén
- Titel: Energi- och miljökonsult och sektionschef Byggnad i Trollhättan.
- Ålder: 50 år.
- På PE sedan: 2019 (började på Integra 2011 som senare förvärvades av PE år 2019).
- Familj: Sambo och 5 barn i åldrarna 17–29 år.
- Bor i: Vänersborg.
- Fritidsintressen: Teknikprojekt (nyligen lagade jag ett High Voltage-batteri från en nio år gammal elbil), fjäll, längdskidor, utförsåkning och skogscykling.
- Dold talang: Jag är diplomerad krumelur (dvs maskot) på Liseberg. Jobbade där en gång i tiden utklädd till GB-glassgubben.